Historien om A-ekonomi – Sveriges Televisions ekonominyheter

A-ekonomi, som ursprungligen kallades Aktuellt ekonomi, var ett ekonomiskt nyhetsprogram som hade sin premiär inom ramen för Aktuellt den 10 september 1990. Detta program kom att bli en viktig del av Sveriges Televisions nyhetssändningar, och fokuserade på att rapportera om de senaste ekonomiska händelserna.

Det sista avsnittet av A-ekonomi sändes den 10 juni 2011, vilket markerade slutet på en era inom svensk ekonomijournalistik.

 • Grundläggande fakta om A-ekonomi
  • Ursprungligt namn: Aktuellt ekonomi
  • Premiärdatum: 10 september 1990
  • Slutdatum: 10 juni 2011
  • Del av: Aktuellt inom Sveriges Television
 • Fokus för programmet
  • Rapportering av de senaste ekonomiska händelserna
  • En viktig källa för ekonominyheter i Sverige
 • Betydelse
  • Markerade en era inom svensk ekonomijournalistik
Element Information
Originalnamn Aktuellt ekonomi
Premiärdatum 10 september 1990
Slutdatum 10 juni 2011
Ingår i Aktuellt, Sveriges Television

Sändningstider och utveckling

Under sina 21 år på luft sändes A-ekonomi endast på vardagar, och programmet kunde ses både på morgonen i Gomorron Sverige och på kvällen i antingen Aktuellt eller Rapport. Detta gav tittarna möjligheten att hålla sig uppdaterade om ekonomiska nyheter vid olika tider på dagen.

Redaktionella förändringar och kontroverser

När Lars Weiss avgick som chef för Aktuellt, ledde sökandet efter en ersättare till utnämningen av Henrik Frenkel, en beslut som väckte kontrovers inom redaktionen. Frenkel, som var en erkänd ekonomijournalist men utan tidigare erfarenhet från TV, var drivkraften bakom flera nya program, inklusive A-ekonomi. Trots intern kritik och motstånd, blev A-ekonomi en realitet tack vare redaktionens arbete, som bestod av profiler som Helena Stålnert och Marja Lång.

Expansion och fler sändningar

I mitten av 1990-talet, när Rapport Morgon introducerades, utökades A-ekonomis närvaro till även att inkludera morgonsändningar där. År 1997, med introduktionen av Rapport Lunch, ökade antalet sändningar ytterligare. Detta resulterade i att A-ekonomi hade upp till sex sändningar om dagen det året. Läggningen av SVT24 1999 bidrog även det till en utökning av sändningarna.
SVT Ekonomi levererar insiktsfull rapportering om svensk och global ekonomi, med fokus på aktuella händelser och finansiella trender.

Tablåändringar och tittartapp

År 2001 flyttades A-ekonomis kvällssändning till SVT2, och programmet började även sändas i Aktuellt klockan 18. Men 2003 genomfördes en tablåomläggning som inte mottogs väl, och A-ekonomi drabbades hårt. Den sena sändningen flyttades till 22.25 och förkortades, vilket ledde till att programmet förlorade många tittare. Trots detta flyttades A-ekonomi tillbaka till en tidigare sändningstid 2004 och blev åter en del av Aktuellt.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Internationell Ekonomi.

Hot om nedläggning och programmets slut

I juni 2006 stod det klart att SVT planerade besparingar inom nyhets- och samhällsredaktionerna, och A-ekonomi var ett av de program som riskerade att läggas ned. Trots hotet om nedläggning lyckades programmet överleva fram till 2011. Det var då SVT beslutade att fokusera mer på ekonominyheter på webben, vilket ledde till att A-ekonomi till slut lades ned. Den 10 juni 2011 sändes det sista programmet av A-ekonomi, vilket avslutade en viktig period inom svensk ekonomijournalistik.
Läs även artikeln Vad Betyder Ordet Ekonomi.